ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
EN Facebook Instagram youtube
ShareThis
page image

Σύμφωνα με την απόφαση της συγκλήτου του Ιονίου Πανεπιστημίου από τον Δεκέμβριο του 2021, την ευθύνη της λειτουργίας του Μουσείου έχει ο Διευθυντής του, κ. Σταύρος Βλίζος, και η Επιστημονική Επιτροπή (σύμφωνα με την απόφαση της συγκλήτου από τον Φεβρουάριο του 2022), η οποία αποτελείται από τα εξής μέλη:

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Έλενα Χαμαλίδη, πρόεδρος

Η Έλενα Χαμαλίδη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας. Η έρευνά της επικεντρώνεται στη μοντέρνα και σύγχρονη ελληνική τέχνη και την τέχνη των νέων μέσων. Ως μέλος της επιτροπής του Μουσείου από το 2019 έχει συμβάλει στη διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων κυρίως με αφορμή τη συλλογή ψηφιακής τέχνης, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με καλλιτέχνες για τη διαμόρφωση συνεργασιών με το πανεπιστημιακό μουσείο. 

Αναπληρωτής Καθηγητής Σταύρος Βλίζος, διευθυντής

Ο Σταύρος Βλίζος είναι πτυχιούχος αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilian του Μονάχου. Εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Μουσείο Μπενάκη ως ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης του Διευθυντή Άγγελου Δεληβορριά. Διδάσκει ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων Μουσειολογίας και Αρχαιολογίας. Ίδρυσε και διευθύνει τις Μουσειακές Συλλογές του Ιονίου Πανεπιστημίου και το Δίκτυο Μουσείων Ιονίων Νήσων. Ως Επιστημονικός Υπεύθυνος έργων ΕΣΠΑ συντονίζει έρευνες που σχετίζονται με την ανάδειξη της αρχαιολογικής κληρονομιάς μέσω νέων τεχνολογιών. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις του αναφέρονται σε θέματα προβολής και διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιολογικών αγαθών.

Καθ. Μαρία Καννελοπούλου-Μπότη, μέλος

H Μαρία Κανελλοπούλου-Μπότη είναι Δικηγόρος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας. Είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ‘Πληροφορία: Ιστορία, Ρύθμιση και Πολιτισμός IHRC’. Διορίστηκε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Ψηφιακών Υπηρεσιών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, μέλος της Παγκόσμιας Επιτροπής ΙΕΕΕ για την προστασία προσωπικών δεδομένων και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής για τη βιοηθική της UNESCO στην Ελλάδα.

Επίκ. Καθ. Βασίλειος Κομιανός, μέλος

Ο Βασίλειος Κομιανός είναι Επίκουρος Καθηγητής Συστημάτων Μεικτής Πραγματικότητας στο Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας. Δραστηριοποιείται διδακτικά και ερευνητικά στο επιστημονικό πεδίο των διαδραστικών και πολυμεσικών συστημάτων μεικτής πραγματικότητας. Στα πλαίσια των ερευνητικών του ενδιαφερόντων ασχολείται με τα συστήματα και τα περιβάλλοντα εικονικής, επαυξημένης και μεικτής πραγματικότητας, τα βιντεοπαιχνίδια, τις διαδραστικές εγκαταστάσεις, τις μεθόδους επικοινωνίας και εξατομίκευσης περιεχομένου και την εφαρμογή όλων των παραπάνω στον πολιτισμό, τις οπτικοακουστικές τέχνες, την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση. Επίσης, έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με τη σχεδίαση και υλοποίηση οπτικοακουστικών έργων και συστημάτων στον τομέα της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας και έργα του φιλοξενούνται ή έχουν φιλοξενηθεί σε μόνιμες ή προσωρινές εκθέσεις και φεστιβάλ. Επιπρόσθετα διαθέτει πολυετή επαγγελματική εμπειρία στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και υποστήριξη συστημάτων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και εφαρμογών λογισμικού στους τομείς του πολιτισμού.

Επίκ. Καθ. Βασίλειος Λέτσιος, μέλος

Ο Βασίλης Λέτσιος είναι Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και οι μελέτες του αφορούν την ελληνική λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αι., με έμφαση σε θέματα σχετικά με τη στιχουργική, τη λογοτεχνική μετάφραση κ.λπ. Είναι Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Κέρκυρας (2015- ) και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μετάφρασης της Ελληνικής Γραμματείας.

Μον. Λέκτορας Μαριέττα Μινώτου, μέλος

Η Μαριέττα Μινώτου είναι Λέκτορας στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας. Διετέλεσε Διευθύντρια της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους από το 2009 έως τον Μάιο του 2019. Την περίοδο 1989-2008 ήταν υπεύθυνη του Ιστορικού Αρχείου του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Είναι επίσης μέλος του ΔΣ της Ιστορικής Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος.

Το οργανωτικό σχήμα συμπληρώνεται από τη Σύγκλητο και την Πρυτανεία του Ιονίου Πανεπιστημίου. Βασική παράμετρος της μουσειακής πολιτικής του νέου μουσειακού οργανισμού είναι οι συμμετοχικές προσεγγίσεις που κρίνονται πια απαραίτητες για να μετατραπεί το μουσείο σε έναν οργανισμό που εμπλέκεται ενεργά στη ζωή της κοινότητας και ενδιαφέρεται να παράσχει βήμα στο κοινό, να δημιουργήσει μόνιμους δεσμούς με αυτό, να βελτιώσει την πρόσβαση και να ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή από την κοινότητα. Το παραπάνω αποτελεί ένα σχήμα που προβάλλει την εξωστρέφεια και συμπεριληπτικότητα, εντάσσοντας την τοπική Κερκυραϊκή κοινωνία στο νέο μουσειακό περιβάλλον προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης του περιεχομένου και του υλικού του πανεπιστημιακού μουσείου. Πρόκειται, δηλαδή, για έναν φορέα που αποβλέπει στη δημιουργία νέων εμπειριών με γνώμονα το ανθρωποκεντρικό μοντέλο διαχείρισης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συνεργάτες

Την λειτουργία του Μουσείου υποστηρίζουν καθημερινά με τη δυναμική τους παρουσία οι εξής συνεργάτες:

Έλσα Κώστα

Η Ελισσάβετ Κώστα είναι Μουσειολόγος - Ερευνήτρια. Αποφοίτησε από το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και το 2016 έλαβε το δίπλωμά της, από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και συμμετέχει ως επί συμβάσει Μουσειολόγος σε ερευνητικά προγράμματα.

Μαρία Τσούκα

Η Μαρία Τσούκα είναι Μουσειολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Επιμέλειας εκθέσεων στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Συμμετείχε στην Ομάδα Μουσειολογίας, και σήμερα είναι επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημιακού Μουσείου σε θέματα οργάνωσης, επικοινωνίας, και προγραμματισμού, και έχει αναλάβει την γραμματειακή υποστήριξη στο Δίκτυο Μουσείων Ιονίων Νήσων.

Αγάπη Σκλαβουνάκη

Η Αγάπη Σκλαβουνάκη είναι Μουσειολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτισμικών και Τουριστικών Μονάδων του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση στη Μουσειολογία και Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Διατήρησης και Διαχείρισης Πολιτισμικής Κληρονομίας στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου. Σήμερα είναι επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημιακού Μουσείου.

Νατάσα Χυτήρη

Η Νατάσα Χυτήρη είναι πτυχιούχος του Τμήματος Διδακτική της Τεχνολογίας και Ψηφιακά Συστήματα του Πανεπιστημίου Πειραιά. Το 2007 έλαβε το δίπλωμά της από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Δικτυοκεντρικά Πληροφοριακά Συστήματα του Πανεπιστημίου Πειραιά. Σήμερα είναι Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Διαχείρισης και Ανάδειξης Πολιτιστικής Πληροφορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και ερευνήτρια στο πρόγραμμα SOSAME.

Παναγιώτης Ιωακειμίδης

Ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης είναι Οικονομολόγος – Ερευνητής, με πολυετή τραπεζική εμπειρία. Αποφοίτησε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και από το 2021 είναι διδάκτωρ του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με ειδίκευση στα Πολιτισμικά Οικονομικά και το Μάρκετινγκ Θεματικών Μουσείων. Τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με τις επιδράσεις του πολιτισμού στον τουρισμό και την πολιτιστική διαχείριση.

Εξαιρετικά σημαντική στις εργασίες του Μουσείου είναι η συμβολή και φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Μέσα από την πρακτική άσκηση αλλά και τον εθελοντισμό σχεδιάζουν δράσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις και συμμετέχουν στην προώθηση και την προβολή του Μουσείου. Κάποιες από τις πιο δυναμικές παρουσίες είναι:

Ελένη Παναγιώτου

Η Ελένη Παναγιώτου είναι τελειόφοιτη του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στη Μουσειολογία. Aσχολήθηκε με την τεκμηρίωση της Συλλογής Ιστορίας Σχολείου και Εκπαίδευσης των Μουσειακών Συλλογών Ιονίου Πανεπιστημίου στο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης μουσείων Museum Plus και συμμετέχει στην Ομάδα Εργασίας Προώθησης και Προβολής του Δικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων.

Παντελίνα Ταραζά

Η Παντελίνα Ταραζά είναι τεταρτοετής φοιτήτρια στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στη Μουσειολογία. Συμμετείχε στην Ομάδα Μουσειολογίας Ιονίου Πανεπιστημίου πραγματοποιώντας εκπαιδευτικές δράσεις και στη συγγραφή του Εγχειριδίου Διαχείρισης του Πανεπιστημιακού Μουσείου. Έχει την ευθύνη οργάνωσης εκπαιδευτικών δράσεων των Μουσειακών Συλλογών Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ειρήνη Βήτα

Η Ειρήνη Βήτα είναι τεταρτοετής φοιτήτρια στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στη Μουσειολογία. Συμμετείχε στην Ομάδα Μουσειολογίας, στην ομάδα συγγραφής του Εγχειριδίου Διαχείρισης του Πανεπιστημιακού Μουσείου και είναι συνεργάτης του Μουσείου στον τομέα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Μαρία Παπαδοπούλου

Η Μαρία Παπαδοπούλου είναι τεταρτοετής φοιτήτρια στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στη Μουσειολογία. Συμμετέχει στον σχεδιασμό και υλοποίηση των εκπαιδευτικών δράσεων, στην ομάδα συγγραφής του Εγχειριδίου Διαχείρισης και ασχολείται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των Μουσειακών Συλλογών Ιονίου Πανεπιστημίου.

Στόχοι

Ως πρωταρχικοί στόχοι του Μουσείου ορίζονται τα παρακάτω:

  • Η υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου των Σχολών και των Τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
  • Η υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας και η μετάδοση της ακαδημαϊκά καλλιεργούμενης γνώσης στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την ευρύτερη κοινωνία.
  • Η δημιουργία ενός κέντρου διαφύλαξης, έκθεσης και πολλαπλής προβολής της επιστήμης της τυπογραφίας, της ιστορικής εξέλιξης της εκπαίδευσης, καθώς και των τεχνών στην Ελλάδα.

Για την εκπλήρωση των σκοπών του το Μουσείο:

  • Δημιουργεί διδακτικές και ερευνητικές συλλογές αντικειμένων και σχετικού εποπτικού και εκπαιδευτικού υλικού, τις οποίες διατηρεί σε εκθεσιακούς χώρους ή ειδικά διαμορφωμένους χώρους φύλαξης.
  • Δέχεται με μόνιμο ή πρόσκαιρο δανεισμό αντικείμενα από άλλες συλλογές τα οποία θα εκτίθενται στους χώρους του.
  • Συνεργάζεται με συγγενείς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού.
  • Δημιουργεί και αναπτύσσει δραστηριότητες για τη συντήρηση και αξιοποίηση του υλικού του.
  • Οργανώνει περιοδικές εκθέσεις με θεματολογία σχετική με την τυπογραφία και τις γραφικές τέχνες, το σχολείο, την εκπαίδευση και την καλλιτεχνική δημιουργία αυτόνομα αλλά και σε συνεργασία με συγγενείς οργανισμούς.
  • Οργανώνει επιμορφωτικά προγράμματα που απευθύνονται τόσο στην πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και στον γενικό πληθυσμό.
  • Διεξάγει επιστημονικές έρευνες, σχετικές με την μουσειολογία, τις γραφικές τέχνες, το σχολείο, την εκπαίδευση και την καλλιτεχνική δημιουργία.
  • Διαθέτει τους μόνιμους και περιοδικούς εκθεσιακούς του χώρους για επισκέψεις στα σχολεία και το κοινό.
  • Οργανώνει διαλέξεις, προβολές, εκθέσεις, εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα και άλλες εκδηλώσεις που κρίνεται ότι βοηθούν στη διάδοση της γνώσης για τις τέχνες, την ιστορία και τις επιστήμες.
Ενημέρωση: 13-03-2024
<< <
Μάρτιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Παρασκευή 29-03-2024
Δεν βρέθηκαν εγγραφές για αυτήν την ημέρα
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • Ιωάννη Θεοτόκη 72, Κέρκυρα 49100
  • museum@ionio.gr
  • Τηλέφωνο: (0030) 26610-87439
ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ
  • Καθημερινά: Κατόπιν συνεννόησης
  • Σάββατο - Κυριακή: Κλειστά
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας