ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
EN Facebook Instagram youtube
ShareThis

Το Μουσείο του Ιονίου Πανεπιστημίου στοχεύει σε μια κοινωνία με προοπτικές, στην ανάδειξη της ιδέα ότι η μετεξέλιξη της κοινωνίας σε μία κοινωνία με όραμα μπορεί να επιτευχθεί και μέσα από τη γνωριμία με την πολιτιστική κληρονομιά και την κατανόησή της. Σε αυτή τη διαδικασία είναι βέβαιο ότι η εκπαιδευτική διάσταση που προβάλλει το μουσείο μπορεί να διαδραματίσει ένα ρόλο κλειδί στην ενεργοποίηση και συμμετοχή μεγάλου αριθμού πολιτών, υπογραμμίζοντας την αξία των συνεργασιών και προβάλλοντας νέα κοινωνικά πρότυπα και προοπτικές. Με αυτό το σκεπτικό οι υπεύθυνοι και οι συνεργάτες του Μουσείου διαμορφώνουν, οργανώνουν και υλοποιούν εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονται σε κάθε ηλικιακή και κοινωνική ομάδα. Παρακάτω μπορείτε να δείτε ενδεικτικά εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδιάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν από το 2015 (τότε Ομάδα Μουσειολογίας Ιονίου Πανεπιστημίου).

Ενημέρωση: 10-02-2022
2022
Οι εορτασμοί ξεκίνησαν στις 9 Μαΐου 2022, με τη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας «Η δύναμη των μουσείων» που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά σε συν-διοργάνωση του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου των Μουσείων και τη συμμετοχή ομιλητών από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Καζαντζάκη, και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, ανήμερα της Διεθνούς (...)

Το συμμετοχικό έργο MOSAIC δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022. Το θέμα που επιλέχθηκε για το 2022 από το Διεθνές Συμβούλιο των Μουσείων (ICOM) ήταν η Δύναμη των Μουσείων. Πεποίθηση του Διεθνούς Συμβουλίου των Μουσείων (ICOM) είναι ότι τα μουσεία μεταμορφώνουν τον κόσμο. Παρουσιάζουν το παρελθόν, ανοίγουν νέους ορίζοντες και διαμορφώνουν νέες καινοτόμες ιδέες με σκοπό την (...)

Ο κύκλος ομιλιών συνεχίστηκε με την δεύτερη προσκεκλημένη κ. Ευγενία Τζιρτζιλάκη, σκηνοθέτρια και συνεργάτιδα σε διάφορα δια-καλλιτεχνικά εγχειρήματα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, γράφει, μεταφράζει και αποτελεί μέλος της ομάδας Libby Sacer Daughters. Με την ομιλία της «Τρόποι Εισόδου σε ένα Μουσείο» προβλημάτισε το κοινό αναφορικά με το ζήτημα της προσωπικής ταυτότητας του εκάστοτε υποκειμένου (...)

Τις «Συζητήσεις για το Μουσείο 2022» εγκαινίασε η κ. Ντίνα Ντζιώρα, ένας νέος άνθρωπος που εργάζεται στη διαχείριση πολιτιστικού έργου και την ανάπτυξη και διασύνδεση με την κοινότητα. Στην παρουσίασή της με τίτλο «Επανασύνδεση του μουσείου με την κοινότητα» πραγματεύτηκε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διατηρήσουμε τους χώρους των μουσείων ανοιχτούς, ζωντανούς και χώρους μοναδικών εμπειριών (...)

Το Μουσείο του Ιονίου Πανεπιστήμιου σε συνεργασία με φοιτητές Μουσειολογίας του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικές δράσεις για σχολικές ομάδες μαθητών Α/θμιάς Εκπαίδευσης.

2021
Η συμμετοχική επανέκθεση «Σχεδιάζουμε μαζί το Σχολικό Μουσείο» ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020 αλλά δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών που προέκυψαν τον Μάρτιο του 2020 και διήρκησαν για ένα χρόνο. Από τον Οκτώβριο του 2021 βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης η δράση «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ: Σχεδιάζουμε μαζί το Σχολικό Μουσείο» που αφορά στην επανέκθεση της Συλλογής Ιστορίας του (...)

Στις 18 Μαΐου 2021, πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Το μέλλον των μουσείων μέσα από τη δικτύωση: Το παράδειγμα του Δικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων (Δι.Μ.Ι.Ν)». Στην συζήτηση αναλύθηκαν από τους εκπρόσωπους των μελών του Δικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων και το ευρύ κοινό θέματα σχετικά με την δικτύωση, τις συνέργειες και το μέλλον των μουσείων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Την ίδια (...)

Με την ομιλία «Πανεπιστημιακά Μουσεία: οδεύοντας προς την απο-"μουσειοποίηση" και την καλλιέργεια σύγχρονων γραμματισμών» της δεύτερης προσκεκλημένης κ. Μαρίζας Φουντοπούλου, Καθηγήτριας Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διευθύντριας του Μουσείου Παιδείας του ΕΚΠΑ, συνεχίστηκαν οι δράσεις ανάπτυξης διαλόγου ανάμεσα στο ακαδημαϊκό και το ευρύτερο κοινό.

Το Μουσείο του Ιονίου Πανεπιστημίου ανταποκρινόμενο στις ανάγκες του ειδικού και του ευρέος κοινού για διάλογο και διατήρηση της επαφής με τα μουσεία και τον πολιτισμό σε καιρό πανδημίας, προσκάλεσε το ευρύ κοινό να παρακολουθήσει και να συμμετέχει σε έναν διαδικτυακό κύκλο ομιλιών με κεντρικό θεματικό άξονα τα ελληνικά πανεπιστημιακά μουσεία. Στοχεύοντας στην ανάπτυξη διαλόγου για το μέλλον, (...)

Το Μουσείο του Ιονίου Πανεπιστημίου συνεχίζοντας τις συζητήσεις για τη βιωσιμότητα και τον ρόλο του μουσείου στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου έδωσε το βήμα στους νέους επιστήμονες, τους απόφοιτους Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, οι οποίοι με διαφορετικές απόψεις και εμπειρίες αλλά κοινούς προβληματισμούς και στόχους, συζήτησαν  για τα πρώτα βήματα μετά το πτυχίο, το επάγγελμα του (...)

2020
Το Μουσείο του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργάνωσε τη χριστουγεννιάτικη διαδικτυακή δράση για παιδιά προσχολικής ηλικίας «Ποιος έκρυψε τον σάκο του Άη Βασίλη;». Η δράση περιλάμβανε αφήγηση παραμυθιού από την συγγραφέα Μαρία Ποπκιώση, παιχνίδι γρίφων, ζωγραφική και μουσικοκινητικό εργαστήρι από την Κλειώ Κωνσταντάκου.

Το Μουσείο του Ιονίου Πανεπιστημίου προσκάλεσε το κοινό του στη διαδικτυακή δράση που εντάχθηκε στο πλαίσιο του εγχειρήματος της επανέκθεσης του Σχολικού Μουσείου στο Σκριπερό. Το κοινό κλήθηκε να στείλει στο email του Μουσείου μια ιστορία μαζί με μια φωτογραφία ενός αγαπημένου σχολικού αντικειμένου. Στη συνέχεια έγινε δημοσίευση της κάθε ιστορίας δημιουργώντας μια «έκθεση» σχολικών αναμνήσεων στα (...)

Μετά τη διαδικτυακή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με τους εκπροσώπους των μουσείων της Κέρκυρας, οι Μουσειακές Συλλογές Ιονίου Πανεπιστημίου συνεχίζοντας την προσπάθεια χαρτογράφησης των επίκαιρων ζητημάτων που απασχολούσαν τους φορείς πολιτισμού την περίοδο της πανδημίας του COVID-19 προσκάλεσαν εκπροσώπους από τα μουσεία της Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Λευκάδας, Ζακύνθου, και (...)

Στην αρχή μιας νέας και πρωτοφανούς κατάστασης που δημιουργήθηκε από την πανδημία του COVID-19, το Μουσείο του Ιονίου Πανεπιστημίου προσκάλεσε εκπροσώπους από φορείς πολιτισμού της Κέρκυρας και το κοινό των μουσείων σε μια διαδικτυακή ανοιχτή συζήτηση. Στόχος ήταν η ανάδειξη της κατάστασης που δημιουργήθηκε στους χώρους του πολιτισμού εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων και του εγκλεισμού. Οι (...)

Το Μουσείο του Ιονίου Πανεπιστημίου προσκάλεσε το κοινό του να συμβάλει ενεργά στην επανέκθεση του Σχολικού Μουσείου Κέρκυρας. Επιδίωξη του Μουσείου είναι μέσα από την ενεργή συμμετοχή και εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας στη λειτουργία του, να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί η νέα μόνιμη έκθεση στο Σχολικό Μουσείο στο Σκριπερό, το οποίο αποτελεί μια εκ των τριών συλλογών του Μουσείου Ιονίου (...)

2019
Το Πανεπιστημιακό Μουσείο του Ιονίου Πανεπιστημίου με αφορμή την κήρυξη της Ευρώπης σε κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης από το ευρωκοινοβούλιο, οργάνωσε την εκδήλωση - ανοιχτή συζήτηση «Save the blue» με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή.

Το Πανεπιστημιακό Μουσείο του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την ψυχολόγο κ. Μαρία Σαγιαδινού από τη Μονάδα Συμβουλευτικής και Στήριξης φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου, υλοποίησε ένα βιωματικό εργαστήριο αυτογνωσίας και ενδυνάμωσης, μέσω της αλληλεπίδρασης Μουσείου και Τέχνης.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το Πανεπιστημιακό Μουσείο συμμετείχε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Η εκπαιδευτική δράση υλοποιήθηκε στο χώρο του Σχολικού Μουσείου Κέρκυρας και αναφερόταν στο θέμα της διαφορετικότητας. Συμμετείχαν μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κέρκυρας, του Γενικού Λυκείου Αγρού και ενήλικες.

Σκοπός της επιμορφωτικής δράσης «Η τυπογραφία στην Κέρκυρα» ήταν να γνωρίσει η κοινωνία της Κέρκυρας την τυπογραφική παράδοση του τόπου μέσα από τα εκθέματα της Συλλογής Τυπογραφίας του Μουσείου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσείο Τυπογραφίας» είχε ως στόχο την κατανόηση του όρου «μουσείο», τη διαφορετικότητα των μουσείων μεταξύ τους ως προς τη θεματολογία τους και, τέλος, την ανάδειξη της συλλογής τυπογραφικών μηχανημάτων του Πανεπιστημιακού Μουσείου.

2018
Η εκπαιδευτική δράση έλαβε χώρα στο Σχολικό Μουσείο Κέρκυρας στο Σκριπερό και απευθύνθηκε σε μαθητές του Λυκείου Σκριπερού. Σκοπό είχε την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον βαθμό στον οποίο η εκπαίδευση και το σχολείο διαμορφώνουν πολίτες και συνειδήσεις.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνθηκε σε μαθητές Α/θμιας εκπαίδευσης (συγκεκριμένα από Γ’ έως ΣΤ΄ τάξη)ήταν ένα παιχνίδι εξερεύνησης μέσω του οποίου οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τους κρυμμένους πίνακες ή γλυπτά ή αρχιτεκτονικά ανάγλυφα του κτιρίου της Δημοτικής Πινακοθήκης της Κέρκυρας.

Με τη δράση Live Museums συνδέθηκε το Μουσείο Σολωμού της Κέρκυρας και το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθινών της Ζακύνθου.

Η Ομάδα Μουσειολογίας, οργάνωσε μια ημερίδα φοιτητών Μουσειολογίας και συναφών γνωστικών πεδίων, από όλη την Ελλάδα με θέμα «Σπουδές Μουσειολογίας: Προβληματισμοί και προοπτικές».

Η δράση Επ7ά εμπνεύστηκε από την ανατολική, βουδιστική παράδοση και μουσική. Οι επισκέπτες καθώς περιηγήθηκαν στο χώρο, συμμετείχαν σε μία μουσική εμπειρία και πέρασαν μέσα από 7 (επ7ά) διαφορετικά σημεία στο μουσείου.

Η δράση Human Touch προώθησε την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων μέσα στα πλαίσια του Μουσείου ως ενδιάμεσος χώρος στην καθημερινότητα τους.

2017
Η Ομάδα Μουσειολογίας, στο πλαίσιο των δράσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2017, συνεργάστηκε με το Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα, Κάτω Κορακιάνα. Στόχος, μέσα από τη δράση ΕπιτραΠΑΙΖΩ ήταν η διασκέδαση αλλά και η αποκόμιση γνώσεων μέσα από ένα παιχνίδι για ενήλικες!

Στις 3 Μαΐου η Ομάδα Μουσειολογίας οργάνωσε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά σε συνεργασία με το Λαογραφικό μουσείο Σιναράδων.

Στις 27 Απριλίου, η Ομάδα Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τον κύριο Αλαμάνο, υπεύθυνο του Λαογραφικού Μουσείου Μέσης, δημιούργησε μία δράση για τα παιδιά της δευτέρας τάξης του Γυμνασίου Καστελλάνων.

Η Oμάδα Mουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το μουσείο της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας διοργάνωσε ένα παιχνίδι περιήγησης. Σκοπός ήταν οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τα μνημεία της πόλης άλλα και την μουσική ιστορία της Κέρκυρας μέσα από ένα παιχνίδι ερωτήσεων.

Στις 8/3/2107 ολοκληρώθηκε δράση «Ταξιδεύοντας με ένα μπαλόνι» της Ομάδας Μουσειολογίας σε συνεργασία με το Σχολικό Μουσείο Σκριπερού. Στη δράση συμμετείχαν παιδιά της πρώτης και δευτέρας τάξης του Γυμνασίου Σκριπερού.

2016
Η Ομάδα Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου συμμετείχε για δεύτερη συνεχή χρονιά στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στην Κέρκυρα τη 18η Μαΐου, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην προσπάθεια του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία.

Η Ομάδα Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου έφερε για πρώτη φορά την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων στην Κέρκυρα, στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης της Κέρκυρας.

Η Ομάδα Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε ολόκληρη την πόλη της Κέρκυρας.

Με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας θεάτρου η Ομάδα Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου δημιούργησε μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις και θεατρικά παιχνίδια για παιδιά από 6 έως 12 ετών στους χώρους της Πινακοθήκης του Δήμου Κέρκυρας.

Το Μουσείο Σολωμού, η Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας συνεργάστηκαν με την Ομάδα Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.

Στο πλαίσιο της εδραίωσης μιας συνεργασίας μεταξύ του Ιονίου Πανεπιστημίου και των μουσείων της Κέρκυρας η Ομάδα Μουσειολογίας Ιονίου Πανεπιστημίου οργάνωσε σε συνεργασία με το Μουσείο Καποδίστρια για πρώτη φορά στην Κέρκυρα μια επίσκεψη σε εργοτάξιο ενός μουσείου.

Για πρώτη φορά, η Ομάδα Μουσειολογίας Ιονίου Πανεπιστημίου, δύο ραδιοφωνικοί σταθμοί και δύο μουσεία της Κέρκυρας οργάνωσαν και γιόρτασαν μαζί την παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου.

2015
Το τετραήμερο από 15 έως 18 Μαΐου 2015 οργανώθηκαν και συντονίστηκαν για πρώτη φορά στην Κέρκυρα από Ομάδας Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου ποικίλες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στις οποίες συμμετείχαν 4 μουσεία.

<< <
Απρίλιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • Ιωάννη Θεοτόκη 72, Κέρκυρα 49100
  • museum@ionio.gr
  • Τηλέφωνο: (0030) 26610-87439
ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ
  • Καθημερινά: Κατόπιν συνεννόησης
  • Σάββατο - Κυριακή: Κλειστά
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας