ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
EN Facebook Instagram youtube

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2022 - MOSAIC

ShareThis
Δημοσίευση: 18-05-2022 17:35 | Προβολές: 549
image

Το συμμετοχικό έργο MOSAIC δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022. Το θέμα που επιλέχθηκε για το 2022 από το Διεθνές Συμβούλιο των Μουσείων (ICOM) ήταν η Δύναμη των Μουσείων. Πεποίθηση του Διεθνούς Συμβουλίου των Μουσείων (ICOM) είναι ότι τα μουσεία μεταμορφώνουν τον κόσμο. Παρουσιάζουν το παρελθόν, ανοίγουν νέους ορίζοντες και διαμορφώνουν νέες καινοτόμες ιδέες με σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε να προσφερθεί βήμα στις κοινότητες της Κέρκυρας προσκαλώντας το κοινό να φωτογραφήσει αυτό που πιστεύει ότι αντιπροσωπεύει, την ταυτότητα του νησιού και να στείλει τις φωτογραφίες μαζί με ένα σχόλιο στο Μουσείο του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στόχος ήταν η δημιουργία ενός χάρτη – ψηφιδωτού που θα συνθέτει τις διαφορετικές όψεις και αντιλήψεις για την ταυτότητα του νησιού όπως την αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι που ζουν σε αυτό. Οι παράμετροι που δόθηκαν ως έμπνευση στο κοινό ήταν το παρελθόν μέσα από την τοπική ιστορία και η συνύπαρξη του χθες μέσα στο σήμερα, το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον του νησιού με τους ελαιώνες και τις ποικιλόμορφες ακτογραμμές, σε συνδυασμό με το καίριο ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης, το παρόν μέσα από τις καθημερινές στιγμές και συνήθειες, την πραγματικότητα όπως την βιώνουμε όλοι όσοι ζούμε στο νησί.

Το ψηφιακό έργο "MOSAIC" αποτελεί μέρος του ομώνυμου συμμετοχικού έργου και είναι δημιούργημα της Ιωάννας Μάζη, η οποία ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Μουσείου προτίμησε να εκφραστεί με ένα διαφοροποιημένο τρόπο δημιουργώντας ένα βίντεο με πλάνα και γνώριμους ήχους από όλο το νησί της Κέρκυρας. Σύμφωνα με την ίδια, «Ο τρόπος θέασης του έργου και ο τρόπος υλοποίησής του συνδέεται άμεσα και εμπνέεται από την έννοια του μωσαϊκού. Αυτό πρακτικά, διαφαίνεται στην αλληλοεπικάλυψη των εικόνων και των ήχων της Κέρκυρας, που συναποτελούν το έργο και μετουσιώνονται σε ένα ψηφιδωτό οπτικών ερεθισμάτων. Από αυτό το «κινητικό τοπίο» λείπουν τα σημαντικότερα μνημεία του τόπου, ώστε να αφήσουν χώρο στις αθέατες πλευρές του, που εύκολα κανείς αγνοεί και προσπερνά. Δομικά το έργο χωρίζεται σε τρία μέρη: φύση - αστικό τοπίο  - ιστορικό κέντρο. Το αποτέλεσμα φιλοδοξεί να πετύχει τον κατακερματισμό του περιεχομένου, με συμβολισμούς ελεύθερους στην ερμηνεία του καθενός ». 

Θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του MOSAIC, και ιδιαίτερες ευχαριστίες στο φωτογραφείο Κροκίδης για τη χορηγία στην εκτύπωση των φωτογραφιών, και στον πολυχώρο Πολύτεχνο που φιλοξένησε την ομάδα του Μουσείου για την πρώτη παρουσίαση του έργου.



Επιστροφή
<< <
Απρίλιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Δευτέρα 29-04-2024
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • Ιωάννη Θεοτόκη 72, Κέρκυρα 49100
  • museum@ionio.gr
  • Τηλέφωνο: (0030) 26610-87439
ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ
  • Καθημερινά: Κατόπιν συνεννόησης
  • Σάββατο - Κυριακή: Κλειστά
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας