Μουσειακές Συλλογές Ιονίου Πανεπιστημίου
Ομιλία
Moυσεία και Ανθρώπινα Δικαιώματα
Οι Μουσειακές Συλλογές Ιονίου Πανεπιστημίου σας προσκαλούν την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024 στις 18:00, στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο πληροφόρησης Ιονίου Πανεπιστημίου, Ι. Θεοτόκη 72, στην ομιλία με τίτλο, "Moυσεία και Ανθρώπινα Δικαιώματα" της κυρίας Μαρίας Κανελλοπούλου – Μπότη, Καθηγήτριας στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας. Την ομιλία θα προλογίσει ο κ. Σωτήρης Λίβας, Καθηγητής στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Περίληψη ομιλίας
Τα μουσεία είναι στενά συνδεδεμένα με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελευθερία πρόσβασης, η ελευθερία λόγου και έκφρασης, η ισότητα, η ιδιωτικότητα, η πνευματική ελευθερία, η ελευθερία της τέχνης, της επιστήμης, της έρευνας και της παιδείας. Τα δικαιώματα αυτά προστατεύονται ιδιαίτερα ισχυρά σήμερα έναντι και της δημόσιας και της ιδιωτικής εξουσίας, με μια σειρά νομοθετημάτων εσωτερικής αλλά και διεθνούς ισχύος. Έτσι, καταρχήν τα μουσεία υπέχουν υποχρεώσεις προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων των επισκεπτών των μουσείων. Όμως τα μουσεία είναι και τα ίδια φορείς ανθρώπινων δικαιωμάτων, τα οποία δεν έχουν εφαρμογή μόνο υπέρ φυσικών προσώπων, αλλά και υπέρ νομικών προσώπων και άλλων οντοτήτων που αναγνωρίζει το δίκαιο ως φορείς. Η ανακοίνωση θα περιγράψει τα ανθρώπινα δικαιώματα των επισκεπτών των μουσείων, αλλά και των ίδιων των μουσείων και τη μεταξύ τους διασύνδεση. Παράλληλα, θα παραθέσει τον τρόπο με τον οποίο τα μουσεία δρουν ώστε να συμβάλλουν ειδικά στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων στον κόσμο. Λόγος θα γίνει, τέλος, για τις έμμεσες πηγές διακινδύνευσης των ανθρώπινων δικαιωμάτων των επισκεπτών των μουσείων μέσω της μουσειακής έκθεσης, τεκμηρίωσης και ερμηνείας, στο πλαίσιο της αναζήτησης μιας ισορροπίας ανάμεσα στην μουσειακή ουδετερότητα και την ανάγκη διαφύλαξης της ιστορικής αλήθειας.
Η ομιλήτρια
H Μαρία Κανελλοπούλου-Μπότη είναι Δικηγόρος και Καθηγήτρια στο ΤΑΒΜ της Σχολής Επιστημών της Πληροφορίας και Πληροφορικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Αποφοίτησε από το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών με άριστα (απολυτήριο με βαθμό 20/20, σε πρώτη θέση) και με υποτροφία σπουδών για όλο το λύκειο. Εισήχθη στη Νομική σε πρώτη θέση (από όλες τις σχολές) και αποφοίτησε σε πρώτη θέση από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge της Αγγλίας (LL.M) και στη Νομική Σχολή του Yale των ΗΠΑ (LL.M) και διδακτορικές σπουδές στη Νομική Σχολή Αθηνών (διατριβή με άριστα). Το 2000-2001 διορίσθηκε Faculty Fellow του Πανεπιστημίου του Harvard. Έχει λάβει υποτροφίες από το ΝΑΤΟ, το Ωνάσειο Ίδρυμα Υποτροφιών, το ΙΚΥ, το Clare Hall του Cambridge, UK, το Harvard και τον Ροταριανό Όμιλο Αθηνών. Εξελέγη Co-Director της Διεθνούς Εταιρείας Επιστημόνων για τη Δεοντολογία και την Τεχνολογία της Πληροφορίας INSEIT το 2013. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί είκοσι πέντε (βιβλία–μονογραφίες). Έχει δημοσιεύσει πάνω από ογδόντα άρθρα, μελέτες, εκθέσεις κ.λπ. και έχει στο ενεργητικό της πάνω από εξήντα ομιλίες (διαλέξεις, ανακοινώσεις σε συνέδρια-ημερίδες κ.λπ.). Είναι εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ίδρυσε τη σειρά διεθνών συνεδρίων International Conference on Information Law and Ethics (ICIL). Είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ‘Πληροφορία: Ιστορία, Ρύθμιση και Πολιτισμός IHRC’ του Ιονίου Πανεπιστημίου. Διορίστηκε (μοναδική) Director της διεθνούς εταιρείας INSEIT την 22.6.2015. Έχει διορισθεί εκπρόσωπος/μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης για την Ελλάδα σε πολλές ευρωπαϊκές δράσεις. To 2015 διορίσθηκε μέλος της Παγκόσμιας Επιτροπής ΙΕΕΕ για την προστασία προσωπικών δεδομένων. To 2016 διορίσθηκε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής για τη βιοηθική της UNESCO στην Ελλάδα. Το 2018 διορίστηκε μέλος του Επιστημονικού Συμβούλιου του Institute for Privacy Law, Data Protection and Technology (IPL) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου (ΕΚΔΔ). Τον Φεβρουάριο 2022 εξελέγη μέλος της Επιτροπής του Πανεπιστημιακού Μουσείου του Ιονίου Πανεπιστημίου.