ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
EN Facebook Instagram youtube
ShareThis

Δίκτυο Μουσείων Ιονίων Νήσων

Το Δίκτυο Μουσείων Ιονίων Νήσων είναι ένας φορέας που στηρίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης, των συνεργειών και της συσπείρωσης δυνάμεων. Μέλη του είναι διάφοροι μουσειακοί οργανισμοί από τα Ιόνια Νησιά. Πρόκειται για δημιούργημα της πολιτικής εξωστρέφειας του Πανεπιστημιακού Μουσείου που προέκυψε ύστερα από μια σειρά τηλεδιασκέψεων το 2020 στις οποίες συμμετείχαν για πρώτη φορά μουσεία και πολιτιστικοί φορείς από τη Ζάκυνθο, την Ιθάκη, την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά και την Λευκάδα. Οι οργανισμοί επιθυμώντας να εστιάσουν σε πρωτοβουλίες ενίσχυσης του κοινού τους οράματος και στην δημιουργία οφελών που θα διαχυθούν στην τοπική και ευρύτερη κοινότητα και συμφωνώντας ότι η δικτύωση των «μικρών» και περιφερειακών φορέων είναι ένα σημαντικό βήμα για την εξέλιξη και τη βιωσιμότητά τους, προχώρησαν στη δημιουργία του Δι.Μ.Ι.Ν. Για να μάθετε περισσότερα για το Δίκτυο Μουσείων Ιονίων Νήσων και να γνωρίσετε τα μέλη του επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: https://dimin.museum.ionio.gr/
Έναρξη και διάρκεια συνεργασίας: 2020 έως σήμερα

Α/θμια Εκπαίδευση

Η συνεργασία του Μουσείου του Ιονίου Πανεπιστημίου με την Διεύθυνση Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας έχει ως αντικείμενο τον προγραμματισμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων για σχολικές ομάδες. Η οργανωμένη ενημέρωση των σχολείων για τις δράσεις του Μουσείου έχει ως αποτέλεσμα την οικοδόμηση μιας ουσιαστικής σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στο Μουσείο και στα Δημοτικά Σχολεία της Κέρκυρας. Κάθε χρόνο τα σχολεία επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή στις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου με σημαντικό αρωγό την Διεύθυνση Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας. Τίτλοι εκπαιδευτικών προγραμμάτων: “Εμείς οι Τυπογράφοι” “Γίνε Μουσειολόγος”
Έναρξη και διάρκεια συνεργασίας: Οκτώβριος 2021 έως σήμερα

ENŌTIS olive groves

Με γνώμονα τις συμμετοχικές προσεγγίσεις που στοχεύουν στην ενεργό εμπλοκή με τις κοινότητες και τη δημιουργία μόνιμων δεσμών με αυτές, το Μουσείο του Ιονίου Πανεπιστημίου ανέλαβε τη δημιουργία του Μουσείου Ελαιόλαδου ENŌTIS στον Βίστωνα της Κέρκυρας. Την ευθύνη της μουσειολογικής μελέτης και επιμέλειας της έκθεσης είχε η συνεργάτιδα των Μουσειακών Συλλογών Ιονίου Πανεπιστημίου και μουσειολόγος, κ. Μαρία Τσούκα. Σε συνεργασία με τα μέλη της οικογένειας Κωνστάντη, διαμορφώθηκε η μόνιμη έκθεση που αποτελείται κυρίως από εργαλεία και μηχανήματα των ελαιώνων και του ελαιουργείου της οικογένειας. Μέσα από την εκθεσιακή αφήγηση παρουσιάζεται η ελαιοκομία και η ελαιουργία στην Κέρκυρα κατά την προβιομηχανική εποχή αλλά και κατά την περίοδο της εκμηχάνισης. Στόχος όλων είναι το Μουσείο Ελαιόλαδου ENŌTIS να συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και κοινωνίας στην οποία βρίσκεται, και να προσφέρει στους επισκέπτες του μια εμπειρία που θα τους συνδέει με τον τόπο και την παράδοση. Για να μάθετε περισσότερα για το Μουσείο Ελαιόλαδου ENŌTIS επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: https://enotis.gr/
Έναρξη και διάρκεια συνεργασίας: Μάϊος 2021 – Μάρτιος 2022

Σύλλογος Albert Cohen Κέρκυρα

Το Μουσείο του Ιονίου Πανεπιστημίου ανέλαβε σε συνεργασία με το Σύλλογο Albert Cohen της Κέρκυρας και την Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, τη μουσειολογική μελέτη και επιμέλεια της έκθεσης «Η Βιομηχανική Κληρονομιά της Κέρκυρας, 19ος – 20ός αιώνας». Πρέπει να σημειωθεί εξαρχής, ότι το εν λόγω θέμα δεν εξαντλείται στην έκθεση αλλά προσεγγίζεται με αντιπροσωπευτικά δείγματα της βιομηχανικής παραγωγής στην Κέρκυρα, τα οποία αποτελούν και τον κύριο κορμό του ομώνυμου δίγλωσσου λευκώματος που εκδόθηκε πριν από έναν χρόνο και αποτέλεσε την αφορμή για το παρόν γεγονός. Στην έκθεση παρουσιάστηκε η βιομηχανική ιστορία της Κέρκυρας από τις αρχές του 19ου έως τα τέλη του 20ού αιώνα, εποχή κατά την οποία παρατηρείται σημαντική βιοτεχνική και βιομηχανική ανάπτυξη στα Ιόνια Νησιά. Μέσα από μια θεματική αφήγηση, εκτέθηκαν προϊόντα και πρώτες ύλες από κερκυραϊκές βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες όπως τσιγάρα από την καπνοβιομηχανία Μηνιάτη, χαλιά, σχοινιά, σακιά κατασκευασμένα στο εργοστάσιο του Αλέξανδρου Δεσύλλα, συσκευασίες ελαιόλαδου και γάλακτος της ΑΕΒΕΚ, καρτ ποστάλ και κερματικά γραμμάτια τυπωμένα στο εργοστάσιο Ασπιώτης – ΕΛΚΑ, συσκευασία ζυμαρικών της Αλευροβιομηχανίας – Μακαρονοποιίας Ζαφειρόπουλου, σαπούνια της ΑΕΒΕΚ και της Σαπωνοποιίας Πατούνη, είδη κεραμικής, κρασί και μηχανήματα οινοποιίας από το Κτήμα Θεοτόκη, αρχειακά τεκμήρια και πλούσιο φωτογραφικό υλικό κ.ά.
Έναρξη και διάρκεια συνεργασίας: Ιανουάριος 2022 – Ιανουάριος 2023
Μπορείτε να δείτε την εικονική περιήγηση της έκθεσης «Η Βιομηχανική Κληρονομιά της Κέρκυρας, 19ος – 20ός αιώνας» ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο https://my.matterport.com/show/?m=vgJLFYBcHHV
Η αποτύπωση της εικονικής περιήγησης πραγματοποιήθηκε από τον Πολυχρόνη Σωτηριάδη, Μεταπτυχιακό φοιτητή, Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Δήμος Δελφών

Το Μουσείο του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Δήμο Δελφών ανέλαβε τη μελέτη μετατροπής υφιστάμενου κτιρίου, που στεγάζει σήμερα το Ωδείο, σε Ψηφιακό Μουσείο Ιτέας. Το Ωδείο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο ‘Κυριακοπούλειο’, θα μεταστεγαστεί εκεί, ανοίγοντας πλέον το δρόμο για τη μετατροπή του σε Μουσείο. Μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών οι ενδιαφερόμενοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Ιτέας. Βασικό πρότυπο για την δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου Ιτέας θα αποτελέσει μια σύνθετη μορφή ψηφιακής παρουσίας στο διαδίκτυο που ακολουθούν οι περισσότεροι μεγάλοι οργανισμοί παγκοσμίως, μέσω της οποίας παρουσιάζονται οι συλλογές με γνώμονα τη διάδραση με τον επισκέπτη. Σύμφωνα με τη μελέτη, θα δημιουργηθεί ένα μοντέλο που θα δίνει στον επισκέπτη/χρήστη την δυνατότητα επιλογής της πορείας του με βάση τα ενδιαφέροντά του. Συγκεκριμένα, οι 2 ταξινομήσεις/κατηγοριοποιήσεις της συλλογής, θα δίνουν στον επισκέπτη την δυνατότητα να περιηγηθεί Α) Χρονολογικά, ακολουθώντας μια διαδρομή από τον 19ο έως και τον 21ο αι. Β) Θεματικά, στις ενδεικτικά αναφερόμενες ενότητες: ιστορία, αρχιτεκτονική, τέχνη, θρησκεία, προσωπικότητες κ.ά. Αφού ο επισκέπτης επιλέξει την ταξινόμηση που τον ενδιαφέρει, στην συνέχεια θα εμφανίζονται οι αφηγήσεις και τα εκθέματα που σχετίζονται με αυτή την επιλογή. Για το κάθε έκθεμα ξεχωριστά θα δίνεται η απαραίτητη τεκμηρίωση σε γραπτή και ηχητική μορφή, καθώς επίσης και πρόσθετο εποπτικό υλικό, όπως φωτογραφίες, χάρτες, συναφή αντικείμενα/μνημεία κ.ά.
Έναρξη και διάρκεια συνεργασίας: 22 Δεκεμβρίου 2022 έως σήμερα

ARDION - Αρχαιολογικός Χώρος Δωδώνης

Σημαντικό κεφάλαιο της πολιτικής των συνεργασιών του Μουσείου Ιονίου Πανεπιστημίου είναι και η συμμετοχή σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα. Το Μουσείο του Ιονίου Πανεπιστημίου/ Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Ιονίου Πανεπιστημίου – ΕΛΚΕ ΙΠ σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων τις εταιρείες OMEGA TECHNOLOGY και SenseWorks ΕΠΕ, συμμετέχει ως φορέας υλοποίησης του έργου, με τίτλο, «Ανάπτυξη πλατφόρμας για την δημιουργία καινοτόμων εφαρμογών ξενάγησης στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Δωδώνης με στόχο την ενίσχυση της εμπειρίας του επισκέπτη χρησιμοποιώντας στοιχεία επαυξημένης πραγματικότητας, παιχνιδοποίησης και συστημάτων εντοπισμού ακριβούς θέσης των επισκεπτών.» (ακρωνύμιο ARDION). Το έργο εντάσσεται στη Δράση Εθνικής Εμβέλειας «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ Β’ ΚΥΚΛΟΣ» (ID 16971) μέσω του Ελλάδα 2.0, Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το έργο στοχεύει να προσφέρει στους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης νέες εμπειρίες. Καθοριστική θα είναι η χρήση νέων τεχνολογιών, και ειδικότερα της επαυξημένης πραγματικότητας, των μηχανισμών εντοπισμού θέσης, των ψηφιακών παιχνιδιών και των 3D αναπαραστάσεων. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης στον αρχαιολογικό χώρο, θα συλλέγονται συμπεριφορικά δεδομένα από τους επισκέπτες τα οποία θα αξιοποιούνται, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση των επισκεπτών, των εντυπώσεων τους και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών μέσω των ψηφιακών εφαρμογών και του αρχαιολογικού χώρου. Η συνολική έρευνα στο πλαίσιο του έργου θα οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, στην οποία οι ίδιοι οι χρήστες θα δημιουργούν οδηγούς για τους εκάστοτε αρχαιολογικούς χώρους. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι οι χρήστες (αρχαιολόγοι, εκπαιδευτές σε σχολεία αλλά και άλλοι ενδιαφερόμενοι χρήστες και φορείς) να μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους εφαρμογές ξενάγησης (διαφοροποιημένες ανά ηλικία), με διαδραστικές παρουσιάσεις, τεχνικές παιχνιδοποίησης, επαυξημένης πραγματικότητας, εντοπισμού της θέσης και τρισδιάστατων αναπαραστάσεων. Το έργο επεκτείνεται, πέρα από την τεχνολογική στάθμιση, και σε δύο ακόμα τομείς. Αρχικά, η ανάπτυξη καινοτόμων διαδικτυακών εργαλείων μέσω των οποίων οι χρήστες, χωρίς να απαιτούνται γνώσεις πληροφορικής, θα μπορούν να αναπτύσσουν διαδικτυακά, μέσω ενός προγράμματος περιήγησης, τις δικές τους native εφαρμογές (οδηγούς) για συσκευές IOs και Android και τέλος την ανάπτυξη διαδραστικών αλγορίθμων αφήγησης με τη βοήθεια των οποίων η πλατφόρμα θα παρέχει στον χρήστη εξατομικευμένες αφηγήσεις.
Έναρξη και διάρκεια συνεργασίας: 14 Ιουλίου 2022 έως σήμερα
Ενημέρωση: 20-04-2023
<< <
Δεκέμβριος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Δευτέρα 09-12-2024
Δεν βρέθηκαν εγγραφές για αυτήν την ημέρα
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • Ιωάννη Θεοτόκη 72, Κέρκυρα 49100
  • museum@ionio.gr
  • Τηλέφωνο: (0030) 26610-87439
ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ
  • Καθημερινά: Κατόπιν συνεννόησης
  • Σάββατο - Κυριακή: Κλειστά
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας