Μία νέα επιστήμη που έχει αναδυθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, είναι αυτή της Μουσειολογίας. Σύμφωνα με τον ορισμό που δόθηκε από το διεθνές συμβούλιο ICOM «Μουσειολογία είναι μια εφαρμοσμένη επιστήμη, η επιστήμη του μουσείου. Μελετά την ιστορία και το ρόλο του στη κοινωνία, τους ειδικούς τρόπους έρευνας και φυσικής συντήρησης των εκθεμάτων, της παρουσίασης και του ξαναζωντανέματός τους, της μετάδοσης των γνώσεων για αυτά,της οργάνωσης και της λειτουργίας, της νέας ή μουσειακής αρχιτεκτονικής, των θέσεων που αποκτώνται ή επιλέγονται, της τυπολογίας και της δεοντολογίας». Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 η επιστήμη αυτή διδάσκεται μεταξύ άλλων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο αλλά και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Η Μουσειολογία αποτελεί ένα εγχειρίδιο και συμβάλλει στην ορθή δομή, λειτουργία και οργάνωση ενός μουσείου. Είναι η «πυξίδα» θα μπορούσαμε να πούμε, που οδηγεί κάθε συντελεστή στην εφαρμογή της αντίστοιχης εργασίας του. Για παράδειγμα, δεν θα ήταν δυνατό να χειριστούμε συλλογές, να μεταβούμε σε στάδια τεκμηρίωσης ή πρόληψης και συντήρησης, χωρίς να έχουμε μελετήσει τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις που μας δίνονται μέσω αυτής της επιστήμης. Παρά την σημασία της όμως, πολλές φορές, θεωρείται δευτερεύουσα, γεγονός που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι Μουσειολόγοι και οι φοιτητές Μουσειολογίας μέσω δράσεων, εκδηλώσεων και ενεργούς συμμετοχής σε οτιδήποτε αφορά στα μουσεία.
Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς ημέρας Μουσείων τη 18 Μαΐου του 2015, δημιουργήθηκε η Ομάδα Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, η οποία οργάνωσε εκδηλώσεις στα Μουσεία της Κέρκυρας. Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, Χαρτονομισμάτων Ιονικής τραπέζης, η Δημοτική Πινακοθήκη και το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης πλαισίωσαν αυτήν την προσπάθεια και άνοιξαν τις πόρτες τους, με δωρεάν είσοδο, για κάθε ηλικία. Από το 2015 και κάθε χρόνο, η Ομάδα συμμετέχει ενεργά με πρωτότυπες εκδηλώσεις στη Διεθνή ημέρα Μουσείων, δίνοντας έμφαση σε διαδραστικές συμμετοχές, ενώ παράλληλα ασχολείται με δραστηριότητες, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Πιο πρόσφατα και συγκεκριμένα στις 8, 22 και 29 Μαΐου 2018 υλοποιήθηκε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ανακάλυψε το δημιούργημα και το δημιουργό» μέσω του οποίου οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να «εξερευνήσουν» τους κρυμμένους πίνακες και τα γλυπτά ή αρχιτεκτονικά ανάγλυφα του κτιρίου της Δημοτικής Πινακοθήκης της Κέρκυρας. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε ομιλία από την Ανδρομάχη Γκαζή, Επίκουρη καθηγήτρια Μουσειολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα: «Το μουσείο στην εποχή της υπέρ-συνδεσιμότητας, τάσεις, ερωτήματα και προοπτικές». Ακόμη, οργανώθηκε μια ημερίδα στην οποία φοιτητές Μουσειολογίας από όλη την Ελλάδα ανέπτυξαν και συζήτησαν θέματα σχετικά με τα μουσεία και τις προοπτικές των σπουδών Μουσειολογίας, όπως φαίνεται και από τις θεματικές ενότητες του προγράμματος: «Πρόγραμμα Σπουδών τμημάτων», «Διεπιστημονικότητα», «Προοπτικές Μουσειολογίας», «Αντίκτυπος Σπουδών», «Επαγγελματικά δικαιώματα», «Νέες τάσεις στη Μουσειολογία», «Εξειδίκευση στη Μουσειολογία» και «Ειδικό/θεματικό μουσείο».
Παράλληλα, η Ομάδα Μουσειολογίας παρουσιάζει στην «ΕΡΤ Κέρκυρας» ραδιοφωνικές εκπομπές ποικίλης μουσειολογικής θεματολογίας, μέσω συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων με το κοινό. Με τον τρόπο αυτό προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές συνδράμουν στην ανάδειξη των μουσείων και της Μουσειολογίας, έχοντας ως βασικό τους σκοπό την εδραίωση μιας συνεργασίας μεταξύ του Ιονίου Πανεπιστημίου με τα μουσεία αλλά και την κοινωνία της Κέρκυρας ευρύτερα.