ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
EN Facebook Instagram youtube

Ένα διήμερο μουσειολογίας στην Κέρκυρα, 10-11 Μαρτίου 2017

ShareThis
Δημοσίευση: 14-03-2017 12:46 | Προβολές: 1275
image

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Το αμφιθέατρο του Ιονίου Πανεπιστημίου ασφυκτικά γεμάτο, από φοιτητές και κόσμο, σε αναμονή της ομιλίας της κ. Κοσκινά, μια σημαντική επαγγελματία στον χώρο της Μουσειολογίας, που ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα δεν έχει συχνά την ευκαιρία να φιλοξενεί.

Η Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, χαμογελαστή παρά το πλήθος των υποχρεώσεων της, ανεβαίνει στο βήμα για την ομιλία της μετά τον πρόλογο του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας και επιβλέποντα της Ομάδας Μουσειολογίας Ιονίου Πανεπιστημίου, κ. Σταύρου Βλίζου.

Η κ. Κοσκινά μας ξενάγησε στην ιστορία του ανακατασκευασμένου κτιρίου της ζυθοποιίας ΦΙΞ, που αποτελεί πλέον το μόνιμο σπίτι του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, και στην περίοδο μετατροπής του σε ένα σύγχρονο και μοντέρνο οικοδόμημα για την στέγαση του μουσείου. Στην συνέχεια παρουσίασε την πολιτική που ακολούθησε και τις δράσεις που σχεδιάστηκαν κατά το δοκιμαστικό στάδιο λειτουργίας και παρουσίασης του μουσείου στο κοινό, με αποκορύφωση την πρόσφατη συμφωνία με το Κάσελ για την documenta 14, και την θερμή ανταπόκριση που έλαβε. Τόνισε πως κανένα από τα στάδια δεν ήταν εύκολο αλλά η σκληρή δουλειά και η αγάπη για το μουσείο, δίνει ώθηση για βιώσιμες λύσεις.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, το κοινό είχε την δυνατότητα να θέσει τα ερωτήματα του. Τα μελλοντικά βήματα του ΕΜΣΤ και δύσκολα θέματα, όπως η έλλειψη πόρων και προσωπικού, έλαβαν σύντομες και ουσιώδεις απαντήσεις από την κ. Κοσκινά που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και το γενικό συμπέρασμα πως, όλοι οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν με επαγγελματισμό, γνώση, θέληση, μεράκι και υπομονή.


Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Στο χώρο του Μουσείου Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης Alpha Bank, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με τίτλο «Τα Μουσεία της Κέρκυρας συνομιλούν: προκλήσεις και προοπτικές» με συντονιστές την κ. ∆ήμητρα Τσαγκάρη, επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank και τον κ. Σταύρο Βλίζο, Επίκουρο Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η προσέλευση, στην πρώτη αυτή συνάντηση των μουσείων της Κέρκυρας, ήταν μεγάλη τόσο από τους υπευθύνους των ιδρυμάτων, όσο και από ανθρώπους που με ενδιαφέρον θέλησαν να παρακολουθήσουν τις ανακοινώσεις για το μέλλον του πολιτισμού και των μικρότερων μουσείων στο νησί.

Στις παρουσιάσεις, που ξεκίνησαν με την Υπεύθυνη του Παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα, την επιμελήτρια κ. Μαρίνα Παπασωτηρίου, DSC03255τα μουσεία εστίασαν σύντομα στο ιστορικό δημιουργίας και στον τρόπο λειτουργίας τους μέχρι σήμερα, στις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, τονίζοντας, ωστόσο, στο τέλος τις προοπτικές και τους μελλοντικούς στόχους.
Ακολούθησαν η κ. Ντάρια Κοσκόρου, επιμελήτρια του Μουσείου Καποδίστρια, ο κ. Σπύρος Βλάχος υπεύθυνος του Λαογραφικού Μουσείου Αχαράβης, η κ. Βέρα Κορωνάκη, υπεύθυνη – εθελόντρια στο Σχολικό Μουσείο Σκριπερού και ο κ. Ξενοφών Αλαμάνος από το Λαογραφικό Μουσείο Σιναράδων. Μετά το διάλλειμα ο κ. Περικλής Παγκράτης παρουσίασε το Μουσείο Σολωμού, ο κ. Κώστας Καρδάμης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίο, το Μουσείο της Φιλαρμονικής Εταιρίας Κέρκυρας, ο κ. Μιχαήλ Άγγελος Βραδής την Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, και ο κ. Κωνσταντίνος Χριστόπουλος το Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης.
Ο κύκλος των ανακοινώσεων έκλεισε με την εργασία του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας από τον κ. Γεώργιο Παύλη και την μελέτη της Ομάδας Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου από την κ. Μάρθα Στρούμπου. Τέθηκαν ερωτήματα και προβληματισμοί για την υπάρχουσα κατάσταση λειτουργίας των μουσείων μικρότερης κλίμακας στην περιφέρεια και παρουσιάστηκαν οι αρχές της νέας μουσειολογίας και ο ρόλος του μουσείου σε σχέση με την κοινωνία, αναφέροντας αντίστοιχα παραδείγματα εφαρμογής στο εξωτερικό.


Στο τελευταίο μέρος, το κοινό και οι ομιλητές συμμετείχαν στη συζήτηση για τις προκλήσεις και τις προοπτικές που υπάρχουν με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου μουσείων, καθώς και για την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας που μπορεί να υποστηρίξει με καινοτόμες δράσεις το έργο οργανισμών πολιτιστικής αναφοράς. Οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, παρουσίασαν τη δική τους οπτική στο θέμα προχωρώντας σε προτάσεις για την άμεση υλοποίηση των συμπερασμάτων και των προτάσεων που συζητήθηκαν.
Σε ένα θετικό κλίμα, τα «μουσεία της Κέρκυρας» είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν και να εστιάσουν στις κοινές δυσκολίες και τις ευκαιρίες για τα καινοτόμα βήματα που θα αποτελέσουν μια αρχή για την αλλαγή του μουσειακού τοπίου στην Κέρκυρα.


Επιστροφή
<< <
Νοέμβριος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Δευτέρα 18-11-2024
Δεν βρέθηκαν εγγραφές για αυτήν την ημέρα
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • Ιωάννη Θεοτόκη 72, Κέρκυρα 49100
  • museum@ionio.gr
  • Τηλέφωνο: (0030) 26610-87439
ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ
  • Καθημερινά: Κατόπιν συνεννόησης
  • Σάββατο - Κυριακή: Κλειστά
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας